Bristol College Library

Background

This College Library modernisation project required the existing ‘L’ shaped library space to be completely transformed to maximise its appeal with students. The client was keen to create a light, bright and modern space that was welcoming, functional and comfortable.

The Challenge

A sophisticated space that facilitates various learning and study situations for individuals and groups was required. Lines of sight and flow were a key consideration in the space planning, with furniture design and the use of colour being integral to the entire scheme.

A flexible layout that enabled access to IT provision throughout was required. Clearly identifiable study zones needed to be created, aimed at maximising the use of the space and enhancing the customer experience.

The small area dedicated to careers advice was previously under used and the design of this undefined area needed special attention to ensure that it was bold and inviting.

Our Solution

The library entrance features a 6 position ‘Quick IT’ facility with poseur height perimeter benching and stools. The ‘Quiet’ study area features perimeter benching with saw tooth extensions to increase the study desk area.

The main study zone encourages active study, the bold white and red bespoke reception desk is located in the centre of the ‘L’ shaped library to enhance visibility and service provision. White Latitude library shelving with perforated steel end panels give this section of the library a clean and stylish feel. Further interest is created with the use of soft seating pads positioned at an angle between bays to create a curved effect which adds light. The shelving is strategically positioned to improve flow, give clear lines of sight, and create light and shape throughout.

Freedom display units showcase journals, and study desks are set up for group study. Also in this area is the careers desk and three further bays of white Latitude library shelving, featuring red back panels to define the area and attract attention.

The ‘Quiet’ study zone is an informal area, where students can work in pairs or small groups and has been designed to encourage quiet study and discourage large groups forming. A red and white pod desk is positioned in this area to provide a service point during busy periods.

The ‘Silent’ study zone is specifically designed for silent study for twenty students at a time.

Download a PDF
Bristol College Library

Talk to us

If you would like more information or would like to discuss how we can help you to maximise the potential of your library, then please contact FG Library Products for more information.

Call a member of the sales team 01604 755 954

Quick Contact

Brochures

Our range of brochures are available online.

> Brochures

Downloads

Download our Colours & Finishes.

> Downloads

Contact Us

Call us on - 01604 755954 email us - library@fggroup.co.uk
FG Library cilip Designing Libraries TPM SLA The Reading Agency Construction Line