an image for
Case Studies

Derbyshire Records Office

Much of the furniture and shelving required bespoke treatment, to fit with a very specific brief and to simultaneously enhance the interior whilst maximising the available space. It was essential that the research environment felt familiar and comfortable for visitors.

Download Public Brochure

Brief

Situated in a Victorian building spread over three floors, the new-look Record Office brings Derbyshire’s fascinating past to life for residents, visitors and students. Four miles of original Derbyshire record can be viewed on the premises.

Much of the furniture and shelving required bespoke treatment, to fit with a very specific brief and to simultaneously enhance the interior whilst maximising the available space. It was essential that the research environment felt familiar and comfortable for visitors.

Download PDF

Solution

FG Library designed and specified the specialist vitrine dividing wall at the entrance of the building, which incorporates museum grade secure glass display casing and additional storage surrounding. The main counter in the reception area offers a striking entrance, with the curved counter finished in white LG Hi-Macs solid surface material with grey accents. Two further counters on the ground floor are finished in a high gloss laminate and follow the house style.

Also on the ground floor, Bench 80 desking was fitted with oversized tops in walnut, offering spacious platforms for research involving large scale archives. White bespoke wooden shelving was fitted into research rooms, each containing smaller Bench 50 desks for local study. Meeting rooms feature folding tables and stacking chairs for maximum flexibility and usability. Bold, colourful soft seating solutions offer comfort and style in the entrance and break out areas.

Download PDF